Joulupukki, az igazi finn Mikulás 2019-ben Budapesten!

Kelt: 2019.10.21 KarácsonySzeretlek

Joulupukki, az igazi finn Mikulás 2019-ben Budapesten! 2019-ben is Budapestre látogat a Télapó, pontosabban a finn Mikulás.

Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének és mintájának tartják alakját. Ahogy az már lenni szokott, a keresztény szokások az évszázadok alatt keveredtek a korábbi vallások ünnepeivel, így például erősen valószínűsíthető, hogy a viking hagyomány, miszerint a téli napforduló alkalmával megajándékozták egymást az emberek, valamint az, hogy Odin ajándékokkal megrakott szekerén száguldott át az éjszakai égbolton inspirálta Szent Miklós alakjának Mikulássá válását.

A modern magyar néphagyomány szerint december 5-én éjjel a Mikulás meglátogatja a gyerekeket, és ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot, édességet tesz az ablakba kitett, kitisztított csizmába. És bár a régi hagyomány szerint a Mikulás a mennyben él és segítői angyalok és krampuszok voltak, ma már egyre inkább elterjedt az a nézet, hogy az igazi Mikulás Lappföldön él rénszarvasai társaságában. Így aki találkozni szeretne az igazi Joulupukkival, az mindenképp vegye célba a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt december elején.

A gyerekek legnagyobb örömére évről évre egy világhírű vendég is ellátogat a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárba. Ő pedig nem más, mint Joulupukki, az igazi, lappföldi Mikulás. 

A nagyszakállú ajándékosztó bár nem a rénszarvasai húzta szánon érkezik, de örömmel fotózkodik és beszélget a rá váró gyerekekkel a vásári forgatagban. A sarkkörről Magyarországra elég hosszú az út, de ez nem riasztja vissza a Mikulást attól, hogy évről évre visszatérjen meglátogatni a magyar gyerekeket december elején. És bár az időzítés sokaknak furcsának tűnhet, a magyar hagyományok szerint a Mikulás december 6-án, azaz Szent Miklós napján érkezik, és ekkor ajándékozza meg a jó gyerekeket édességekkel, a rosszakat pedig virgáccsal bünteti.

Forrás: www.budapestinfo.hu

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Kicsi Gesztenye Klub karácsonyi műsor 2019-ben Budapesten - Jegyek itt!
A Kicsi Gesztenye Klub Fehér Karácsony 2019. december 28-29-én Budapesten az UP Újpesti Rendezvényközpontban lesz látható.
Mikulás Expressz indul 2019-ben a Vasúttörténeti Parkba! Jegyek itt!
Idén az esemény december 6-tól 8-ig, péntektől vasárnapig tart majd. A Mikulás Expressz jegyek már kaphatóak!
Sisi karácsonya városi séták Budapesten - Jegyek itt!
Sisi karácsonya városi séták Budapesten - Jegyek itt!
Diótörő homokanimáció a homokrajz mesterétől! Videó itt!
Homokvarázs - Cakó Ferenc élő homokanimációs előadása Budapesten lesz látható. Ritka lehetőség 2019. december 8-án.
Illuzionista show 2020-ban Budapesten a BOK Csarnokban - Jegyek a The Illusionist showra itt!
A The illusionists 2020. október 14-18. között ismét meghódítja Magyarország nézőit az elbűvölő elit csapat, ezúttal a BOK (SYMA) Csarnokban.
Dal, Virtus, Szenvedély Újévi Operett gála a Főnix Csarnokban - Jegyek itt!
Dal, Virtus, Szenvedély címmel várja egy Újévi Operett és Musical gála a közönséget a Budapesti Operettszínház sztárjaival 2020. január 4-én szombaton Debrecenben a Főnix Csarnokban. Jegyek itt!
Dal, Virtus, Szenvedély Újévi Operett gála Győrben az Audi Arénában - Jegyek itt!
Dal, Virtus, Szenvedély címmel várja egy Újévi Operett és Musical gála a közönséget a Budapesti Operettszínház sztárjaival 2020. január 2-án Győrben az Audi Arénában. Jegyek itt!
Emir Kusturica koncert Budapesten a Margitzigeti Szabadtéri Színpadon - Jegyek itt!
Emir Kusturica koncertezik 2020-ban Budapesten a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a No Smoking Orchestraval. Jegyek itt!

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK

 

Ezt olvasta már?x