Gyerek figyelem! 100 forint a jegy a Budavári Siklón és Libegőn!

Kelt: 2020.11.27 Susán László

Gyerek figyelem! 100 forint a jegy a Budavári Siklón és Libegőn! Az idén 50 éves Libegő és az idén 150 éves Budavári Siklós meglepetés kedvezménnyel várja a családokat 2020-ban.

Az év utolsó hónapjában a gyerekek egy szimbolikusnak mondható, 100 Ft-os jeggyel utazhatnak jubileumukat ünneplő, sokat megélt közlekedési eszközeinken, a Siklón és a Libegőn.

A Zugligeti Libegő, Magyarország első személyszállító drótkötélpályája – 1040 méter távolságot és 262 méter szintkülönbséget áthidalva – 1970 óta szállítja utasait. A kezdetben csak zugligeti vagy János-hegyi kötélpályaként emlegetett közlekedési eszközt egy nyilvánosan meghirdetett névpályázat mintegy tízezer javaslatából (pl. Hegyi-kopter, Janikopter, Huza-vona, Páros-János, Jánoshegyi Zümmögő, Hegyi-dongó, Égi taliga, Fotellift, Ördögszekér, Rep-ülés, Zitye-Zötty, Hegyremegy, Zuglibusz) kiválasztva keresztelték a ma is használatos Libegő névre. Az új elnevezés mellett a lenyűgöző panorámát nyújtó „libegőzés” is gyorsan népszerűvé vált.

Hozzák el barátaikat vagy családjukat, és töltsenek el egy kellemes napot a Budai-hegyekben – decemberben nyitva 10:00-15:30 között.

3-18 éves korig csak 100Ft/irány áron váltható jegy december 1-től 2020. december 31-ig!
A Libegő használata 3 éves kor alatt díjmentes.
Felnőtt jegy: 1200Ft (egy irány) és 1600Ft (retúr jegy). Nyugdíjas és egyéb utazási kedvezmény nem vehető igénybe.

Az eredetileg Budai Hegypályának nevezett Budavári Siklót 1870-ben, a világ második ilyen jellegű közlekedési eszközeként adták át. A normál nyomtávú, 30 fokos hajlásszögű, 50 méteres szintemelkedést leküzdő sínpálya hossza 95 méter lett. Az eleinte még valóban tömegközlekedési igényeket kielégítő újdonságot – amellyel gyorsan feljuthattak a várnegyed hivatalaiba – hamar megkedvelték, számos neves utasa is akadt, így Ferenc József és családja. 1944-ig változatlan formában, gőzüzemmel működött, a világháború alatt azonban bombatalálat érte, és csak 1986-ban, villamosítva indult újra. Margit és Gellért névre keresztelt kocsijai azonban megőrizték a háromlépcsős, fülkés elrendezést, ma is békebeli hangulatot kelt bennük az utazás.

Az UNESCO-világörökség részét képező különleges közlekedési eszköz egyedülálló dunai panorámájával ma is a főváros egyik közkedvelt látványossága, a gyermekeknek különösen nagy élmény, 10:00 – 18:00 között van nyitva.

Járványügyi biztonságuk érdekében kérjük a Kormány, illetve a területileg illetékes önkormányzatok által hozott óvintézkedések betartását, amelyekről piktogramok tájékoztatnak a Budavári Sikló és a Zugligeti Libegő területén is (maszkviselés, távolságtartás). Utasaink egészsége védelmében kézfertőtlenítő használata is biztosított.

3-14 éves korig csak 100Ft/irány áron váltható jegy december 1-től 2020. december 31-ig!
A Budavári Sikló használata 3 éves kor alatt díjmentes.
Felnőtt jegy: 1000Ft (egy irány) és 1500Ft (retúr jegy). Nyugdíjas és egyéb utazási kedvezmény nem vehető igénybe.

A héten elindult a Fényvillamos is. Amiről ide kattintva olvashatunk bővebben.
Ne hagyd ki a JÁTÉK menüt és a cikk alatti kapcsolódó híreket sem, hiszen sok más érdekességről is olvashatsz. 

 

Megosztás:Kapcsolódó hírek:

Az Év Szaloncukra 2020 - Íme a nyertesek
Cukormentes, gluténmentes, laktózmentes kategóriában is versenyeztek a szaloncukrok.
Rómeó és Júlia musical 2021-ben a Papp László Sportarénában - Jegyek itt!
Rómeó és Júlia musical 2021. február 20-án Budapesten a Papp László Budapest Sportarénában. Jegyek itt!

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK

CSATLAKOZZ HOZZÁNKLEGOLVASOTTABB HÍREK

Az elmúlt 5 napban nem volt új cikk,
így nincs legolvasottabb sem.

 

Ezt olvasta már?x